söndag 11 november 2012

2007 Volnay 1er Cru "Les Mitans", Domaine Michel Lafarge


Av alla byar i Côte de Beaune finns det en som sticker ut ett snäpp när det gäller röda viner och då avser jag såklart Volnay. Härifrån kommer de mest florala och feminina av röda viner med elegans i både kropp och själ. Det saknas Grand Cru-klassade vingårdar i byn, men det finns däremot några handfulla Premier Cru-gårdar, närmare bestämt ett trettiotal. Dessa är belägna som ett band kring D973an och härifrån kan man hitta en hel del gottigt att botanisera bland.

Idag tittar jag lite närmare på den Premier Cru-klassade vingården "Les Mitans" som angränsar till Meursault. Vingården var fram till 2006 knappt 4 hektar, men är sen det året mer än dubbelt så stor då "En l'Ormeau" införlivades i vingården. Mitans betyder väl ungefär "mitt i sluttningen" och i sitt östexponerade sluttningsläge ligger vingården bra till med sin jordmån av kalk i olika former uppblandat med lera.

Producenter värda att nämna härifrån är väl mest De Montille och Lafarge, och just idag är det den senare som får visa upp vad vingården kan bjuda på. Vinet som dricks är en 2007 Volnay 1er Cru "Les Mitans", Domaine Michel Lafarge.
Här bjuds en lätt doft av viol och hallon som får samsas med en lätt touch av mintighet som flyter ovanpå. Till detta en fin fatbukett som ger grunden till lite lördagsgodis i form av choklad, fudge och kaffe. Sen finns där en blandad kryddpåse med finmalda kryddor och lite fin lakrits. Allt som allt en riktigt skön sniff.

Munkänslan är slank med fin syra och ett väldigt lätt tanninanslag. Frukten är lätt, sirlig och syrlig med ett visst drag åt sötma och en förlängning mot viol och lakrits. Avslutet får tankarna åt apelsinhållet innan det blir ett lätt beskt och avslutningsvis uttorkande mineralavslut.

Det är nåt speciellt med Lafarge, det är bara så gott och jag får liksom aldrig nog. Köpt på plats hos Lafarge för 44 Euro.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar