söndag 6 januari 2013

Söndagsmums från Bernard Moreau


Några dagar på vift och nu åter på plats i hemmet. Lite på halvchans plockar jag upp en flaska att följa ett par dagar, lite för att liksom kolla drickbarheten på den lille rackaren. Den här gången blev det en 2008 Chassagne-Montrachet Vieilles Vignes, Domaine Bernard Moreau et Fils.
Doften bjuder på hallon och körsbär, toppat med vissa lätta drag av apelsin. Till det en lätt pepprig kryddighet med både vitpeppar och kryddpeppar. här finns också kafferost och choklad, samt små, små tendenser till sous bois och målarlåda om man sniffar noga. Men det är ändå den pigga och unga frukten som i huvudsak definierar doften.

I munnen är det mer syrliga bär som dominerar. Direkt vid den första anslaget känns det som att det kommer från lingon och tranbär, för att sedan efterhand mer övergå till sura körsbär. En pigg fruktighet på min ära. Faten bjussar på lite trevlig kryddighet, delvis som i doften och på köpet har nu även viss lakrits tillkommit. Här finns även örter och en rätt stenig mineralitet.

Tanninerna bjuder på lite motstånd och tillsammans med den pigga frukten och en hög syra är det väldigt trevligt att dricka här och nu. Mums. Alldeles lysande för att ha kostat 19 Euro.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar