fredag 28 december 2012

Döttrarna och eken


Ibland saknar man viss information om en producent, men kan ändå liksom ana hur saker förhåller sig genom att vinerna förändras från ett år till ett annat. Så har det varit med vinerna från Domaine Gerard Thomas i Saint-Aubin. Här har Gerard själv skapat dugliga viner som min palett med tiden har vuxit ifrån då de har ekats rätt rejält.

Som hos många andra producenter har dock nästa generation sakta tagit över och i det här fallet är det döttrarna Anne-Sophie och Isabelle. Jag vet inte riktigt när och hur övertagandet skedde, men jag vet så mycket i alla fall, att vinerna från 2007 och framåt uppvisar en bättre balans och fräschör och att eken mer får hålla sig i bakgrunden.

Ikväll öppnas en flaska 2008 Saint-Aubin 1er Cru "Les Murgers des Dents de Chien" för att kolla att tesen stämmer, att vinerna faktiskt är bättre numer.....och då tror jag det beror på döttrarna.
Det är en rätt slående näsa med en blandning av sprittande citrus och rökig mineralitet. Här finns också lite gula äpplen, honung, en dos ek och lite kryddor. Trevligt!

Smaken är tydligt citrusdriven med en härlig friskhet, en touch av smör, nötter, honung och kryddor, samt en skön mineralitet. Riktigt gott helt enkelt med ett långt härligt avslut där citrus och mineraler ligger kvar hur länge som helst.

......och ja, vinet är bättre än 2006 och tidigare. Betydligt bättre. Döttrarna kanske?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar