söndag 26 april 2015

Corton Pougets Grand Cru, Louis Jadot - en liten vertikal

Den lilla byn Aloxe med vingårdsbihanget Corton (Aloxe-Corton) är unik i Bourgogne genom att över halva vingårdsarealen i byn är klassad som Grand Cru. Här finns som du säkert vet den berömda Corton-kullen och även om den delas med Ladoix och Pernand-Vergelesses så är det Aloxe som får stråla i dess glans, och sno åt sig vingårdsnamnet till bynamnet.

Glans och glans förresten. Det är ju som med övriga stora Grand Cru-vingårdar i Bourgogne, en stor skillnad mellan bästa och sämsta läge. Ett av alla lägen som får adderas till huvudnamnet Corton är "Les Pougets". Det är en vingård som huvudsakligen vrider sig mot söder, men sträcker sig från öst till sydväst. Läget ger värme som gör att Pinot-Noir mognar bra här, men marken innehåller en mindre andel kalksten vilket gör att de flesta odlare har planterat sina lotter med Chardonnay.

Louis Jadot har valt att odla Pinot Noir på sin del och har under många år producerat en rätt trevlig, om än lite enklare, Grand Cru. Helt enkelt en prismässigt överkomlig Grand Cru som i sina bästa stunder levererar rätt trevliga upplevelser, även om de inte är stora.

Kvällens viner kommer från årgångarna 1995, 1998, 2003 och 2008. Enligt vinhuset Louis Jadot ska vinet normalt sett tidigast drickas efter 5 år och utvecklas positivt tills det bli i alla fall 15-20 år.

Över till vinerna
1995 Corton Pougets Grand Cru, Louis Jadot
Ett svårt och ombytligt år med sen blomning i dåligt väder, kryddat med millerandage, gav i slutändan få, mogna och friska druvor med tjockt skal.

Det är tydligt att vinet har ålder. Doften indikerar på rätt uttorkad frukt, lite trött nästan och sådär grynig i känslan som den kan bli av ålder. Här finns också en tydlig jordighet, höstlig sådan, och en allmän murrighet. Lakrits och målarlåda summerar doften.

Munkänslan är slank med en skön och bra syra. Frukten har börjar torka ut och känslan är att den håller på att falla isär. Murrigheten från doften går igen, med viss jordighet. Det är även lakrisalt åt det lätt beska hållet. I avslutet torkas munnen ut av de små tanninerna, syran och mineralerna. Summa summarum så dricks det här i nedförsbacke. Det går nämligen tydligt isär när det får luft och lite rumsvärme. Gott, men inte mycket mer. Hade nog förväntat lite mer av årgången.


1998 Corton Pougets Grand Cru, Louis Jadot
Vissa år går liksom nästan allt fel och så var fallet 1998. Det var allt från frost och hagel, till oidium och röta. Vid skörd höll sig vädret i schack och hyfsade skördar kunde ändå bärgas, dock med högst olika kvalitet, något som även märks i de färdiga vinerna.

En fin mogen doft, ett klassiskt sniffarvin med mogna bär, fina kryddor och en härlig sous bois. Som hos storasyster finns även här målarlåda och en viss mineralitet.

I munnen är upplevelsen ett härligt balanserat vin med bra syra och lätta, smågreppiga tanniner. Känslan blir liksom smeksamt slank, underbart kryddiga och lakrisala drag. Avslutet är långt med en apelsintouch, lakrits och mineral. Riktigt gott och definitivt över förväntan.


2003 Corton Pougets Grand Cru, Louis Jadot
Den galna hettans år där spannet från blomning till skörd hos vissa hamnade på 80 dagar. Det pratades klimatförändringar, värmerekord och annat, och många viner tog rejält med stryk detta år, medan andra enklare viner högt uppe från kullarna fick en härlig skjuts.

Här pratar vi mörkt, mörkt röda bär, kombinerat med mognadstoner i form av multnad, höstlöv och kompost. Summa summarum, jordigt, murrigt och liksom stämplat av värmens år. Intressant är dock att här även finns animaliska, rent av vilda och blodiga drag, tillsammans med en påtaglig rökighet.

Syran är medel, tanninerna är små, små och helhetsintrycket är lite av sammetskaraktär. Avslutet bryter dock iväg lite och tanniner, mineraler och lakrits liksom torkar ut, långsamt och länge. Helt OK, men udda för en burgundisk Grand Cru, helt klart.

En intressant koll dagen efter ger att vinet dragit sig mot madeira-känsla och har fallit ur ramen totalt. Drick upp alltså.


2008 Corton Pougets Grand Cru, Louis Jadot
Ett rätt kylslaget år med en del problem med allt från oidium till röta. Vädret var upp och ner, men var bra vid skörd. Ett år med blandade resultat, allt beroende på hur arbetet i vingården gick. De som lyckades har ofta fått till en klassiskt ren Bourgogne-årgång.

En rätt så bibehållen ungfrukt som blandas med lite fudge, men framför allt en lysande kryddighet. Här känns det som att fatbehandlingen är flera snäpp upp mot övriga viner. När jag suckar i glädje över kryddorna så slår det mig....viol, härliga drag av viol.

Munkänslan är väldigt ren och slank, med lätta, röda bär. Syran är hög och tanninerna ytterst små, men ändå med ett bra grepp. Det är tydligt lakrisalt och här finns även fina drag av blodapelsin och några kryddmått mineraler. Här känns det verkligen som att det finns potential att landa i något riktigt bra vad tiden lider.
En sammanfattning är att 1995 var överraskande trött, 1998 överträffade förväntningarna, 2003 var årgångstrött, och 2008 har en härlig potential. En annan reflektion är att detta är trevligt och värt sitt pris, men inte är det en naturlig Grand Cru i min bok.

2 kommentarer:

 1. Kul provning, med svåra årgångar. Kanske skulle du upplevt Corton Pougets som mer Grand Cru om ni provat följande som jag gjorde för några år sedan?

  Först i raden av årgångar är Corton Pougets 1993. Enligt vinmakare Jacques Lardier så var detta ett svårt år med mycket röta i vingårdarna. Man tvingades vara mycket noga med att sortera bort ruttna druvor. Vinet är dock helt fritt från ruttna toner. Doften är fin, stor, lätt mogen med härlig Pinot sötma. Smaken är fantasiskt ren, precis och med fin koncentration, rejäla syror och måttliga tanniner. Rullande lång eftersmak, vinet överraskar positivt med tanke på årgången, 93 poäng, 2009 – 2020.

  Corton Pougets 1989 kommer från ett varmt år med stor skörd. Vinet ger ifrån sig en mycket stor, läcker och komplex doft. Smaken är relativt mogen, komplex och med rejäl syra. Kan drickas nu eller lagras i många år. 93 poäng

  1978 var ett stort år med låga skördeuttag. Jadot skördade mycket sent detta år, i början av oktober. Detta vin har jag druckit förut, för 7-8 år sedan på Cos Estournel i Bordeaux och det serverades då efter deras 1982: och överglänste faktiskt detta stora vin från Bordeaux. Nu imponerar vinet igen. Corton Pougets 1978 har en enormt stor, mycket söt Pinotdoft. Den läckra, fina smaken gör att vinet är svårspottat. 95 poäng. Drick nu- 2015.

  Corton Pougets 1961 serveras ur en magnumflaska. Året gav en liten skörd med små druvor. Vilket vin! Exceptionellt stor superläcker doft med bett, DRC-Style. Otroligt vital, fruktig, superbalanserad smak. Fantastiskt lång eftersmak med det lilla extra av aromer och bett som gör en stor mogen Bourgogne, 2009 - ?, 98 poäng

  Corton Pouget 1952 är också otroligt imponerande med en mogen, mycket stor och komplex doft. Smaken är mjuk, läcker, rökig och fruktig. Mycket lång balanserad eftersmak. Vitalt till tusen. Mycket imponerande! Drick nu, 95 poäng.

  Eller nyare toppårgångar som 2010, 2009, 2005, 1999, 1996 och 1990.

  Vänliga hälsningar
  Claes Lindquist

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hejsan Claes,

   Du har såklart testat fler årgångar än jag, och en hel del bättre ser jag, så du kan nog nyansera bilden ett par snäpp. Fast med bakgrund av de jag testade ovan och övriga årgångar jag testat så ligger betyget lättvikts-Grand Cru fast för min del.

   Sen är det kul att kunna köpa Grand Cru för en mindre peng, så jag kommer med säkerhet att köpa fler. :)

   //P

   Radera