tisdag 21 april 2015

2006 Clos Vougeot "Musigni" Grand Cru, Domaine Gros Frère et Soeur

Så fort man läser om Bourgogne landar man rätt snart i skolexemplet Clos Vougeot. Anledningarna är flera, bl.a. storleken, antalet ägare och de stora kvalitetsskillnaderna. Det är rätt tydligt att lotter (lieux-dits) högt upp på sluttningen ger bättre resultat än de längst ner mot slätten, ovanför vägen.

Ligger man högst upp och dikt an mot "Le Musigny" så kallas lotten "En Musigni" och det är ett läge som är något av det bästa som går att uppbåda i hela vingården. Här ståtar Domaine Gros Frère et Soeur med en stor del, nämligen drygt 1,5 hektar.

När vänerna M och L är på besök brukar det bli lite "vinutbildning" och denna gång var inget undantag. Ett av vinerna med detta syfte var just en flaska från "En Musigni", nämligen 2006 Clos Vougeot "Musigni" Grand Cru, Domaine Gros Frère et Soeur.
Doften är jordig, animalisk och lätt funkig, med små drag av svamp. I bakgrunden finns en mogen och rätt tung frukt i form av rätt mörka körsbär och plommon. Här bjuds också på målarlåda och en rätt schysst kryddblandning. Det sammanfattande intrycket avseende doften är att det är rätt moget för sin ålder och klassificering, trots lagrat under riktigt bra förhållanden.

Smakintrycket ger att frukten lämnat ungdomen och visar upp en tydlig mognad. Lakritsen är på plats och med sin kraft döljer den ganska väl de kryddor och örter som ändå orkar visa sig. Men mest tänker jag nog på jordighet, runda, men greppiga, tanniner, hög syra  och ett lakrisalt, lite silkigt och kryddigt avslut som ligger kvar läääänge.

Känns som att detta vin är taget i hyfsat rätt läge. Gott, inte stort, men såklart något jag kan dricka vilken dag som helst i veckan.

3 kommentarer:

 1. Hallo! Intressant rapport. Tror du det är årgången som spökar, eller är de snabbmognande generellt?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har ingen känsla av att det är årgången. Sen har jag inte jättemycket koll på lagrade viner från domänen. De brukar nämligen slinka ner fort hos mig. Måste jag gissa nåt, landar det i att det är producenten snarare än årgången..

   Radera
 2. Ok, tack för info! Jag har några 2010:or, kanske inte ska lagras alltför länge...

  SvaraRadera