måndag 26 augusti 2013

Etienne Sauzet - Så var man där igen

En gammal trotjänare här hemma är den vita basflaskan från Etienne Sauzet. Den levererar och levererar varje gång, för sin nivå alltså, men den senaste flaskan från 2011 var lite av en besvikelse. Dags att kolla lite i lagret och plocka fram något från en annan årgång.

Valet den här gången faller på årgång 2008, så i glaset pratar vi 2008 Bourgogne Chardonnay, Etienne Sauzet.

God sniff? Jodu! Ett stråk av rökig mineralitet som har flätat ihop sig med en touch av lakrits ramar in den gula frukten. Som grädde på det moset har de gula äpplena fått delvis bokna drag. Här är man ju liksom nöjd, men så tillkommer lite fetma, något som påminner om nyslipat trä och lätta drag av en färdigköpt pepparblandning. Nu vill jag smaka.
Vad händer när vinet passerar läpparna och tillåts fara runt i munnen då? Å ena sidan pratar vi citrus med en rätt distinkt syra och å andra sidan lätta drag av de bokna äpplen som fanns i nosen. Sen finns det en brygga i form av ett oljigt eller fett anslag som bygger ihop delarna, innan det far ut i ett skön leverans av mineraler.

Så var vi där igen. En härlig leverans för sin nivå med en skön början av mognad. Ska bli intressant att återkomma till 2011an om ett par år och se om även det kan ordna upp sig.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar