tisdag 31 mars 2015

2008 Chassagne-Montrachet 1er Cru "Morgeot", Fernand & Laurent Pillot

Jag har tidigare konstaterat att de röda vinerna från Fernand & Laurent Pillot inte funkar för mig när de är unga, därtill är ekbehandlingen lite väl generös. Under ett par dagar har jag provat ett vitt exemplar från det härliga året 2008, och nedan kan du läsa vad jag tycker om det. Vinet som föll offer för korkskruven var en 2008 Chassagne-Montrachet 1er Cru "Morgeot", Fernand & Laurent Pillot.
En klart kraftig doft av kryddor, arrak, mineral och rök. Här finns också citron, honung och en lätt ton av fudge. Det går att peta och plocka bland dofterna, men det intressanta och mest påtagliga är att doften är allt annat än blyg, snarare lite av en kryddig käftsmäll.

Smakmässigt går doften igen i smaken. Det är kraftigt av kryddor, stenflinta, rök och beska. Det lindras något av en smörig och honungsaktig fetma, och kontrasteras en del av en rejält citrondriven syra.

Och hur funkar det då? I min smak ger eken för närvarande för stort avtryck och det känns inte direkt harmoniskt, snarare spretigt, bångstyrigt och fortsatt ungt. Det kommer säkert att sätta sig, men jag anar att det för egen del inte kommer att bli en favorit. Smörfettet kommer nog att få för stor plats när eken i övrigt lugnat sig.....näää, det här är inte min grej, så är det bara.

4 kommentarer:

 1. Jag instämmer till stor del i din bedömning. Jag är förvånad över hur stort utrymme denna producent fått i Sverige. Det finns så många mer intressanta firmor i Bourgogne.
  //erik

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hejsan,

   Det handlar väl till sist om vad man har för smakpreferenser, och för min del går jag mer och mer ifrån viner med för tuff ekbehandling. Jag närmar mig väl sakta ekfobikerna, fast riktigt snygg fathantering kan ju vara ljuvlig.

   Återstående flaskor Pillot får ligga och glömmas bort i en räcka år. Känns säkrast.

   //P

   Radera
 2. Jeg har ikke fått prøvd denne produsenten, men ble litt nyskjerrig nå så jeg får nok bestille meg noen flasker å se hvordan de er.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Smaken är ju som baken, så om du gillar ek, kanske det är något för dig.

   Radera