söndag 18 januari 2015

En Saint-Romain på rätt spår

Det var några år sedan jag senast läppjade på en 2009 Saint-Romain, Alain Gras. Då var jag inte helnöjd och den största anledningen var nog att eken störde för mycket för min smak.

Nu hoppas jag att tiden har gjort sitt till och att upplevelsen blir något helt annat.
Med lite trolleri och trollera har eken utvecklats till en skön påse med härliga fatkryddor. Här finns inget störande, utan orientkryddor samsas med lite choklad, både ljus och mörk sådan. Lägg därtill en fin doft av skogshallon, violpastill och små tecken på en första mognad....den liksom lurar lite runt hörnet.

Det största intrycket av doften är dock upplevelsen av renhet. Doften är helt enkelt ren och fin utan störande moment. Detaljintrycken gör inga större väsen av sig, utan är lätta och bygger en fin sirlig helhet.

Renheten i doften går igen i smakintrycket. Hela bygget andas balans och fina detaljer. Syran är rätt tydlig, tanninerna ger en bra ryggrad (och känns på nåt sätt mer idag än för 3,5 år sedan), frukten är slank men allt annat än tunn....  och lägg sedan till den fina kryddigheten, lite apelsin, choklad, mineral och lakrits och vinet får mer än väl godkänt.

En riktigt bra utveckling som vänt en OK vin till något riktigt gott. Mer sånt!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar