tisdag 7 oktober 2014

Klunkbart till svampmackan

Det har varit en del rundor ut till svampskogen nu i höst. Hittar man till rätt ställen är det nämligen ett rätt galet svampår och lönen för mödan har såklart blivit till olika former av vardagslyx.

En dag gick jag en kort sväng från huset och hämtade hem en halv korg svart trumpet. Den stektes i rikligt med smör och serverades på smörstinna skivor av stekt surdegsbröd.

Till detta öppnades det enkla av det enkla....i min värld en Bourgogne Passetoutgrains. Just denna flaska var en 2012 Bourgogne Passetoutgrains, Alain Hudelot-Noellat. Jag drack ett syskon i somras under en fjällvandring. Avsaknaden av alla former av vettiga glas gjorde då en vettig bedömning av vinet svårt. Den här gången var det inte direkt svårt med de vidunderligt goda mackorna och egna glas.
Det började med en skön sniff med främst hallon, men även lite andra rödbärskompisar. Det som dock riktigt lyfter doften är en blandning av körsbärskärna, kryddor, örter och en stråk av viol och lakrits.

I munnen tappar det lite och visar upp sin enklare sida och är mest, rakt upp och ner, väldigt slankt och klunkbart med syrliga bär, lite kryddor och ett rätt trevligt, lakrisalt avslut.

Om man struntar i att tänka så mycket så är det väldigt flirtigt och lättdrucket, och man upptäcker rätt snart att det går åt fort. Och det funkar absolut alldeles utmärkt till en fin svampmacka.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar